Gooische Hotspots

Gooische Hotspots

fort-eiland-pampus-gooische-hotspots

Heerlijk uitstapje deze zomer: Forteiland Pampus – Muiden

De bijzondere sfeervolle belevenis van een bezoek aan het Forteiland begint al met de overtocht naar het eiland. Je kan opstappen in Muiden, A'dam of Almere. Met een entreeticket + bootticket heb je de hele dag toegang tot het eiland, dus dwaal lekker rond en maak er een dagje uit van. Een interactieve dag vol historie, cultuur, natuur en ontspanning.

Voor jong en oud 

fort-eiland-pampus-muiden-gooische-hotspots
fort-eiland-pampus-muiden-gooische-hotspots
Fort-eiland-Pampus-Muiden-gooische-hotspots

Door interactieve activiteiten zoals diverse speurtochten, games, explosies en rondleidingen leer je de historie van het eiland kennen. Erg leuk gedaan! Het zeefort zelf is een waar labyrinth, wat het allemaal nog geheimzinniger en spannender maakt.  Een bezoek aan Pampus is niet compleet zonder een lokale lunch in het Pampus Paviljoen of geniet van een vers getapt Pampus biertje met een borrelplankje op het terras! In de zomer volop events zoals Zomerlicht en Camping Pampus. Hier wil je toch gewoon een dagje naar toe? 

Zeefort Pampus rijke historie met voor pampus liggen

Forteiland Pampus is een historisch eiland midden het IJmeer, welke ze vroeger gebruikten als zeefort om Amsterdam te beschermen. Hij staat al 25 jaar op de werelderfgoedlijst van UNESCO. En niet voor niks! Een dagje naar Pampus is eentje die je blijft onthouden! De uitdrukking ‘voor pampus liggen” is hier ontstaan. Vroeger kwam de bemanning na een lange reis eindelijk aan op het IJmeer en bij eb moesten ze wachten tot ze de ondiepe vaargeul in konden. Om de bemanning een beetje te vermaken, en ze elkaar niet de harses in sloegen, werd er volop drank aan boord gehaald. Vaak met het resultaat dat ze knock out lagen, dus letterlijk voor Pampus. Leg dat je kindje maar eens uit 😉 Max moest er in ieder geval hartelijk om lachen.

fort-eiland-pampus-muiden-gooische-hotspots
Fort-eiland-Pampus-Muiden-gooische-hotspots
fort-eiland-pampus-muiden-gooische-hotspots

Interactieve spelletjes + relaxen met Pampus bier 

Er zijn zoveel dingen te doen op Pampus. Voor ieder wat wils! Ben je avontuurlijk? Volg één van de interactieve routes over Pampus of de Stelling van Amsterdam en ga zelf op pad op ontdekkingstocht over het eiland en door het Fort. Vergeet de zelf aangelegde moestuin en bloementuin niet, welke terugkomen in gerechten zoals de paddenstoelen kroket en de diverse drankjes op het eiland. Drink een echt Pampus biertje te drinken en geniet van de rust, de fluitende vogels, de aankomende bootjes (veel traditionele platbodem boten en zeilboten) en het prachtige uitzicht over het IJmeer en de skylines van Amsterdam, Almere en het Gooi. Dit alleen al is ultiem genieten! 

Wil je juist meer verdiepende verhalen horen? Laat je meevoeren door een gids. Met kids? Haal dan zeker een Pampussleutel om extra spelletjes te activeren en de geheime code te kraken tijdens de blacklight speurtocht. Onze favoriet was zeker de Luchtballon alla ‘ Het geheime wapen van Amsterdam‘ (waar je wordt meegenomen op een virtuele reis per luchtballon over de Stelling van Amsterdam). Zo leuk gedaan! Check hier die kidsproof activiteiten. Welke btw ook alledrie erg leuke zijn voor volwassenen. 

fort-eiland-pampus-muiden-gooische-hotspots
fort-eiland-pampus-muiden-gooische-hotspots
fort-eiland-pampus-muiden-gooische-hotspots

Je bereikt Pampus met de boot vanaf Muiden, IJburg of Almere of kom met je eigen (zeil)boot

Om op Pampus te komen moet je de veerboot vanuit Muiden, Amsterdam of Almere nemen. Tickets koop je online en anders aan boord. In zo’n 20-25 minuten ben je er al. Een erg leuke overvaart die vanaf Muiden langs Kasteel Muiderslot gaat. Aan boord van de veerboot wordt nog informatie gegeven over alle activiteiten op Pampus zelf en je kan hier ook gelijk een verrekijker reserveren. Genoeg wildlife te spotten namelijk! 

 • Vertrek van Muiden? Klik hier
 • Vertrek vanaf Amsterdam IJburg? Klik hier
 • Vertrek vanuit Almere-Muiderzand? Klik hier

De leukste events worden er georganiseerd:

 1. Proef Pampus << 26 mei t/m 6 juni 
  Food festival met live muziek, diverse food stalletjes, kindercircus en silent disco en nog veel meer. Meer info vind je hier 
 2. Zomerlicht << 8 juli t/m 27 augustus
  Elke vrijdag en zaterdag viert Pampus ‘Zomerlicht’ het pop-up restaurant waarbij het eilandgevoel en heerlijk gerechten voor een avond zorgen om nooit te vergeten. Meer info 
 3. Overnachten op het onbewoonde eiland Pampus << 8 juli t/m 27 augustus 
  Unieke kans, kom overnachten in een tent op de zomer camping of verblijf in het B&B Mistklokhuisje.  Meer info 
 4. Winterlicht >> medio februari 2023
  In winterse sferen vaar je met de boot over het stille IJmeer naar Forteiland Pampus toe, waar je de hele avond culinair genieten met vuurkorven om je heen. Meer info


Forteiland Pampus 
IJmeer met veerboot vanaf Muiden, IJburg of Almere of met je eigen boot 
Te bezoeken van april t/m oktober van dinsdag t/m zondag
@visit.pampus.amsterdam  / pampus.nl

Hier wil je ook naar toe!